Olasz étel-érzés
2016. december 08. írta: andyou

Olasz étel-érzés

Sohasem fogom elfelejteni azt, amikor hosszú évekkel ezelőtt, először hallottam az élet nagy igazságairól egy vérbeli olasztól, aki azt mondta: „Az életben három fontos dolog van. Ha ez a három jól működik a többi is jól fog. MANGIARE, azaz enni. DORMIRE, aludni...és AMARE, szeretni.“

3.jpg

Amikor Rómába költöztem, emlékszem mekkora kultúrális sokk volt számomra, hogy mennyire minden az étel körül forog. Annak ellenére, hogy ez persze még jóval az Ízek, imák, szerelmek kora előtt volt, akkora élvezettel haraptam bele minden finomságba, mint Julia Roberts a filmben, nem törődve a ruhaméret növekedésével – de egyébként semmi pánik, az olaszok gondosan másképp számozzák a ruháikat. És igen, az étel és az evés kultúrája sokat elárul egy népről és annak az életigenléséről.

Az olaszok megtisztelik az ételt. Megállnak, leülnek és minden ízt kiéreznek. Minden társasági összejövetel központja az étel. Ha valaki üzletelni szeretne ebédelni megy, ha valaki régi barátaival találkozik vacsorázni fog. Ha csak egy egyszerű italt iszol meg, kapsz hozzá falatkákat. De figyelem, nagy tanulság, hogy nem azért eszik az ember, hogy jóllakjon, hanem, hogy jót tegyen a testével és a lelkével.

1_2.jpg

Hosszú évek munkája, míg valaki megtanulja megkóstolni úgy igazán az ételeket, kiérezni az ízeket minden falatból és nem csak bekapni gyorsan valamit a megbeszélés előtt. Minél délebbre megyünk, annál jobban művelik ezt a mesterséget. Nem véletlenül Nápoly az étkezés és az olasz ételek Mekkájába, innen származik Sophia Lauren mellett a mozzarella és a pizza is. Az életélvezet, jobban mondva étel-élvezet, az igazi Dolce Vita, ahol az ebédszünet tényleg 2 órán át tart. Ahol a fiatalok tudományos értekezést tartanak arról, hogy finom-e a margherita. Ahol megtanulod megkülönböztetni a jót a kiválótól. Ahol megtanulod kiérezni az ételből, hogy milyen kedve van a szakácsnak. Ahol ismered a termelőt és annak családját. Ahol a hentes már 5 generáció óta hentes. A pék pedig nagypapájától tanulta a mesterséget. És észre sem veszed, egyszerűen belekerülsz abban a bűvös körbe, amit az Oroszlánkirályban csak úgy hívnak, az Élet Körforgása.

És megérted, hogy az étel maga az élet. 

2.jpg

Flora Retfalvi

A bejegyzés trackback címe:

https://andyou.blog.hu/api/trackback/id/tr2712030647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása