Szabadság vagy elnyomás?
2016. szeptember 18. írta: andyou

Szabadság vagy elnyomás?

A burkini-hisztériáról higgadtan

Augusztus közepén attól volt hangos a nemzetközi sajtó, hogy több franciaországi település polgármestere is betiltotta a burkini viselését a helyi strandokon. Cannes polgármestere az „iszlám szélsőségesek szimbólumának” nevezte a teljes testet fedő, muszlim nők által strandolásra használt ruhadarabot, ami nagy felháborodást váltott ki a társadalom egy részében.

A vita azonban sokkal bonyolultabb annál, minthogy egy-egy zsigerből jövő reakcióval megoldjuk. A burkini viseléséről szóló diskurzus ugyanis túlmutat önmagán, és olyan kérdéseket vet fel, mint hogy mit szabályozhat az állam; hogyan viszony az egyik kultúra a másikhoz; hogyan tud együtt élni két kultúra; van-e integrációs feladata kulturális értelemben a befogadó országnak? Az alábbiakban végigvesszük a burkini viselése melletti és elleni, valamint konkrétan a betiltás melletti és elleni érveket.

Betiltani semmit sem szabad

A burkinit sokan egyenesen a szabadság szimbólumának, feminista kiállásnak tekintik. A betiltásra való reakcióként nyugati feministák burkinis flashmobokat is tartottak, hogy így mutassák ki szolidaritásukat a muszlim nők felé. Elhangzott még, hogy a burkini a népviselet egy része, amit így tisztelni kell, és xenofóbia azt mondani, hogy "zavarja" a nyugati strandolókat az ilyen viselet.

Vannak szoftabb érvek is a betiltás ellen, amik elismerik a burkini elnyomó jellegét. Ezen hangok szerint a burkini
 egy „szükséges rossz”, hogy a muszlimok lépésről lépésre legyenek képesek integrálódni, elsajátítani a nyugati emancipációs eredményeket. A betiltás már csak azért sem lehet megoldás, mert az egyetlen közvetlen hatása, hogy a nők nem mehetnek strandra. A burka betiltásának is hasonló hatása volt: Nagy-Britanniában és Franciaországban számos történet jelent meg arról, hogy a betiltás után sok muszlim nő gyakorlatilag „házi őrizetbe” került, nem hagyhatta el az otthonát. Ez biztosan nem segíti az integrációt.

Az is megfontolandó, hogy a betiltónak mi a valódi célja: Cannes jobboldali polgármestere talán tényleg főként a szélsőjobboldali szavazók megszerzése miatt hozta meg a döntést, hogy a következő ciklusban is polgármester maradhasson. Ha pedig egy választott politikus xenofób szavazók szavazataira hajt és érzelmeire játszik, akár félre is tehető a vita magáról a burkiniről.

Egy jól hangzó érv az is, hogy ha betiltunk öltözékeket, akkor semmivel sem vagyunk jobbak azoknál, akik rájuk kényszerítik ezt a viseletet. A problémát tényleg nem oldja meg a tiltás, ha önmagában áll, csak tüneti kezelés. Miközben a negatív hatásai jelentősek: polarizálja a társadalmat, egy túlhiszterizált vita sokakat késztethet arra, hogy "oldalt válasszanak", tovább mélyítve a konfliktust a szélsőjobboldal és a franciaországi muszlimok között. Aminek aztán  az Iszlám Állam örül: a terrorszervezet célja, hogy feszültségeket keltsen Európában a többségi társadalom és a muszlimok között. Részben destabilizációs céllal, részben azért, mert nem tetszik nekik, hogy a csodás, sariára épülő államuk helyett Európában akarnak élni a muszlim vallásúak.

A többségi társadalomnak érvényesítenie kell saját normáit

A betiltást támogatók szerint a burkini mögött az elnyomás gondolata fedezhető fel, és ez a fürdőruha egyszerűen azt közvetíti, hogy a nők testét csak férjük láthatja. Érdekes téma abból a szempontból is, hogy a feministák is nagyon megosztottak: sokan pont a női egyenjogúságot védve támadják a burkinit és védik a tiltást, mondván, nem hagyhatja az állam, hogy „a férfiak öltöztessék a nőket”.

A „saját döntés” érvet azzal cáfolják, hogy az ilyen ruhák viselésére kényszerített nőket valójában verbálisan vagy fizikálisan is bántalmazná a lokális közösségük, ha úgy döntenének, hogy bikiniben mennek napozni és fürdeni. Ráadásul akit születése óta ennyire konzervatív módon nevelnek, annak eszébe sem jut, hogy más viselet is jó lehet.

A népviselet érvet pedig azzal cáfolják, hogy korábban nem kellett burkát és burkinit viselniük a modernebb muszlim társadalmakban, és csak az 1980-as évektől lett átpolitizálva a muszlim nők teste.

A tiltásnak pedig haszna is lehet: az állam és a társadalom ezzel érezteti a normáit, ami kapaszkodókat nyújthat olyan muszlim nőknek, akik másképp meg sem kérdőjeleznék ezt a kulturálisan beléjük nevelt öltözködést. És hiába gondolja bárki, hogy az állami szerepvállalás önmagában rossz  dolog; ha az államnak van szerepe társadalmi kérdésekben, akkor a nem szimmetrikus férfi-női viszonyokba való beleszólás mindenképp ilyen. A burkini tiltását az integráció részeként is lehet értelmezni, a befogadó országnak le kell fektetnie normákat, amihez alkalmazkodnia kell a bevándorlóknak. A békés együttéléshez, az állam működőképességének fenntartásához ugyanis szükség van közös normákra.

Nagyon jó érvek vannak tehát a betiltás ellen és mellett is, baloldali, feminista és integrációpárti nézőpontokból is. Egy biztos: nem szabad félvállról venni az ilyen vitákat, mert bár a burkini csak szezonális, egyrészt újra és újra előjön majd. Másrészt a burkáról való diskurzus velünk marad, egyre hangsúlyosabb lesz, és Európának lassan tényleg döntenie kell, hogy a saját normáinak egy részét, vagy sok muszlim emberi méltóságát áldozza fel a közös jóért.

Papp Gergő

(Képek: www.vetements-femme-voilee.fr)

A bejegyzés trackback címe:

https://andyou.blog.hu/api/trackback/id/tr1011716825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.09.18. 14:14:34

A legnagyobb problema, hogy nem higienikus. A furdoruhas ember lezuhanyzik a medencebe lepes elott es lemossa magat. A burkiniben ezt nem lehet megtenni, egy csomo koszt bevisz a medencebe a ruhajaval. Gusztustalan. Nem kotelezo strandra jarni. Ha nem akar beilleszkedni az europai tarsadalomba, akkor menjen haza, senkinek nem fog hianyozni.

Attilajukkaja 2016.09.18. 14:29:40

@Kishableany:
Tenyleg gusztustalan, ahogy a burkinis nok ossze-vissza szennyezik a tengert a francia tengerpartokon. A kutyamnak sem volt kedve belemenni a vizbe, miutan meglatott egy burkinis not! Pedig a kutyamnak JOGA VAN higienikusan furdoznie, es most nagyon hianyzik neki a megszokott nyari strandolas. Most egy csomo penzt kolthetek kutyapszichologusra harom burkinis no miatt! Engem ez felhaborit, mert nekem kifinomult a kulturam.

Életunt Cápa · http://eletuntcapa.blog.hu 2016.09.18. 14:32:14

Iszlamofób álprobléma. Komolyan attól lesz más a világ, ha betiltanak egy fürdőruhát?

@Kishableany: szerinted a ruhát nem lehet lemosni? Mi van a bikniddel, azon nem ragad meg a kosz?

Zsuzsi25 2016.09.18. 14:52:51

Haat igen. De a shortban levo nok lekurvazasa megverese az rendben van!

Sir Galahad 2016.09.18. 14:59:30

Egyszerű ez. Amint a muzulmán államokban lehet bikiniben fürödni, azonnal lehet majd itt is burkiniben. Hozzáteszem, ugyanezt a logikát kellene követni minden másban, pl. vallásgyakorlás, templomépítés.

Ad Dio 2016.09.18. 15:46:30

A burkini tiltása szembe menne minden modern (liberális) európai normával. Ha őket is teljes jogú Európainak tekintjük (nem tudom minek tekinthetnénk másnak), akkor őket is megilleti az a a jog, hogy úgy öltözzenek ahogy akarnak.

élhetetlen 2016.09.18. 15:57:52

@Sir Galahad: Persze, egy példa nem példa, ráadásul az enyém tízéves. Hurghadát felejtsük el, ott tényleg minden szálloda kerítése lemegy a tengerig, tehát zárt. Tunéziában szabad tengerparton fürödtünk, senki nem szólt a fürdőruhánk miatt. Marokkóban ugyanez. Ha ilyen betiltásokkal élünk, megérhetjük, hogy ők meg betiltják az európait. Mert eddig nem tiltották, tehát amiből kiindultál, az nem igaz. Más. Kedvenc városom volt Isztambul. Ha be akartál menni egy mecsetbe, de nem voltál eléggé felöltözve, egyszerűen adtak egy kendőt, és szívesen láttak. Azt, hogy most megrugdosnak egy nőt a buszon, mert rövid nadrágban van, azt kemény munkával érték el politikusok. Tudod, mint a lovak. A ló sem lép rá emberre, ha meg tud állni. A lovas rohamcsapatok lovait is össze kell zavarni nagyon ahhoz, hogy letapossák az embereket. Nem az ösztönükből fakad.

élhetetlen 2016.09.18. 16:10:35

@Kishableany: Akkor most elmondom, hogy a burkinit Auszráliában dobták piacra, ami nem kifejezetten muszlim terület, és több, mint negyven százalékát nem vallásos nők veszik, egyszerűen jól véd az UV sugárzás ellen. Láttál már a Balatonban hosszú ujjú trikóban, kalappal a fején, kendővel a nyakán fürdőzőt? Mert van, csak a kalapot néha elviszi a szél, a kendő felúszik, és pont ott éri a nyakat a nap, ahol nem kéne, míg a burkini szépen egybeszabva működik. Nem kötelező strandra járni. Ez igaz, de annak sem kötelező, akit zavar egy hosszú fürdőruha. Logika?

Vlad Tepes a jófiú 2016.09.18. 16:46:04

@Sir Galahad: Lehet fürödni bikiniben a muszlim országokban. Monokinizni nem szabad. Még valami?

2016.09.18. 17:01:45

Szerintem az egész túl van lihegve. Egyszerűen vannak olyan bunkók, akiket zavar, ha más emberek más ruhában vannak. Bocsánat, de hirtelen nem jut eszembe jobb kifejezés, mint a bunkó. Ugyanez vonatkozik azokra, akik egy hidzsábot viselő nő, vagy galabiját hordó férfi láttán egyből beilleszkedési problémákról kezdenek beszélni. Miközben fogalmuk sincs az illetőről, hogyan él, ki az, mi a foglalkozása, stb. stb. Akik az öltözködés hatalmi szóval történő egységesítésével remélik a közös jót előmozdítani, azoknak a közös jóról való elképzelésével valami nagyon hibádzik. Leginkább azt gondolják, hogy mindenkinek az a jó, ami nekik jó.

kényszeredetten röhögő pecás 2016.09.18. 17:02:26

A libsik a véleményükkel nem nyomhatnak el minket!!!

2016.09.18. 17:19:42

@Sir Galahad: "Hozzáteszem, ugyanezt a logikát kellene követni minden másban"

Tehát nem akarsz muzulmán Európát, ezért Európa legyen olyan, mint a muzulmán országok.
"Gratulálok" a logikádhoz.

Vlad Tepes a jófiú 2016.09.18. 17:33:40

@élhetetlen: Az Öböl-menti országokban mindenhol lehet bikiniben fürödni. A kivétel egyedül Szaúd-Arábia, de a kijelölt, zárt strandokon ott is lehet, akinek kedve van.

Nzoltan 2016.09.18. 17:48:41

Ez bizony már a kultúrák összecsapása. Most meg csak a strandon, később pedig az élet többi területén.
Csak a hülye enged be olyat magához, aki lenézi őt.

Megjegyzem, nem csak a nyugati világnak bassza a csőrét a burkini, hanem a muzulmánoknak meg a bikini. Csak van az az apró különbség, hogy kettő közül a burkini nem őshonos mifelénk.

Nzoltan 2016.09.18. 17:50:42

@élhetetlen: A logikád már a ruhadarab megnevezésében megbukott.

Nzoltan 2016.09.18. 17:53:31

@élhetetlen: Nem tiltották, persze. De próbáld csak meg a nem turistáknak fenntartott helyeken.

Nzoltan 2016.09.18. 17:54:50

Azert vegyük már eszre, hogy ez a vita nem a ruhadarabról szól, hanem messze túl mutat azon.

2016.09.18. 17:56:22

@Nzoltan: Dehogynem, sokkal előbb volt Európában burkini-szerű fürdőruha, mint bikini.

Ebből akkor lesz kultúrák öddzecsapása, ha egyesek azt csinálnak belőle (ilyenek mindkét oldalon vannak). Simán lehet az is, hogy kutyát nem érekli ki miben fürdik a strandon.

élhetetlen 2016.09.18. 18:14:59

@Nzoltan: „A logikád már a ruhadarab megnevezésében megbukott.”. Ezt kifejtenéd?
Nem tudom, melyik szövegemet tartod logikátlannak.
„De próbáld csak meg”. Ezt írtam, több helyen megpróbáltam nyilvános strandon, és nem ért inzultus.
És persze, a bikini őshonos. Nézz már meg egy 100 évvel ezelőtti fürdőzős képet.
„ez a vita nem a ruhadarabról szól, hanem messze túl mutat azon.”. Nem a ruhadarabról szól, de azt tiltják be határozattal. Ez aztán biztosan logikus. De legfeljebb szerinted.

Vlad Tepes a jófiú 2016.09.18. 18:43:02

@Nzoltan: Megjegyzem: egy idióta vagy. Pár napja volt egy cikk a "burkini" eredetéről. De azért Te csak told a baromságodat!

Sir Galahad 2016.09.18. 20:15:04

@Ylim: Félreértettél (persze nyilván szándékosan). Egyszerűen azt szeretném, hogy a muzulmánoknak ne legyen több joguk a saját szokásukat, vallásukat gyakorolni Európában, mint fordítva. És azért szeretném, mert ebből hosszú távon az következik, hogy Európára hatással lesz a muzulmánok szokásvilága, az európai viszont rájuk nem, ami egy rossz, egyirányú folyamat. A mienkétől eltérő szokásokat egymás kölcsönös tisztelete és a viszonosság elve alapján szabad csak megengedni. Ha nem így teszünk, az hosszú távon önfeladás.

Sir Galahad 2016.09.18. 20:17:35

@Ritkov Halo: Lejjebb írod, hogy Szaúd-Arábiában zárt strandokon lehet bikinit viselni. Na azt nem bánnám én sem, ha itt zárt strandokon lehetne burkinit viselni, csak a nyilvános strandokon ne.

2016.09.18. 21:18:31

@Sir Galahad: Akkor meg abba kötnél bele, hogy miért kell zárt strand a burkinihez.

2016.09.18. 21:23:32

@Sir Galahad: Egyébként amit @Ylim: írt, az nagyon igaz. Ha te azt szeretnéd, hogy Európában is olyan diszkrimináció legyen, mint némely dikratúrában, na az az igazi önfeladás. ISIS is kedveli ezt az érvelést.

Sir Galahad 2016.09.19. 08:36:58

@randomnotexists: Akkor mindjárt vezessük be a sariját is, csak hogy megmutassuk, mennyire különbözünk tőlük És az milyen jó lesz nekünk, ugye?

Attilajukkaja 2016.09.19. 10:42:12

@Sir Galahad:
"Egyszerűen azt szeretném, hogy a muzulmánoknak ne legyen több joguk a saját szokásukat, vallásukat gyakorolni Európában, mint fordítva."
Szerintem ez egy abszolut jogos felvetes.
En, mint buzerans libsikomcsi, kommenyista gyurcsany- es egyben sorosberenc cigany zsido iz ezt vallom. Ha mar globalizacio van (ami ellen annyira lehet hadakozni, mint a hazassagon kivul szex ellen), akkor az vonatkozzon mindenkire.
De hogy ki mit vesz fel a strandon, azt tovabbra is leszaroml!
Mi egy szabad vilagban akarunk elni vagy nem?

Sir Galahad 2016.09.19. 10:52:04

@Attilajukkaja: Attól miért lesz szabadabb a világ, ha már nem csak a muzulmán országokban, hanem Európában is rá lehet kényszeríteni nőket a burkini viselésére?

Sir Galahad 2016.09.19. 10:54:43

@randomnotexists: Frászt. Ha egy strandüzemeltető üzletet lát abban, hogy zárttá teszi a helyet és előírja a burkini viselését, egészségére. Szerintem ez itt Európában pillanatnyilag nem sok helyen érné meg, de ki tudja.

Attilajukkaja 2016.09.19. 11:30:45

@Sir Galahad:
"Attól miért lesz szabadabb a világ, ha már nem csak a muzulmán országokban, hanem Európában is rá lehet kényszeríteni nőket a burkini viselésére?"
Latom, mennyire probalod elterelni a temat a lenyegrol. Ez egy bevett habonyi szokas es probalod ravenni az olvasokat, hogy ezek alapjan gondolkozzanak.

Jo lenne, ha az emberek megtudnak az igazsagot es nem felnenek attol a butasagtol, amit terjesztesz. A burkini viselese ugyanis senkire nem kotelezo.

Attilajukkaja 2016.09.19. 11:41:33

@Sir Galahad:
"Attól miért lesz szabadabb a világ, ha már nem csak a muzulmán országokban, hanem Európában is rá lehet kényszeríteni nőket a burkini viselésére?"
A kivulrol jovo kenyszer egy altalam is elitelendo dolog. Ugyanakkor en is, te is egy bizonyos kulturaban nottunk fel. Ezeket a kulturalis ertekeket nehezen vetjuk le, amikor el kell hagynunk a falunkat vagy az orszagunkat. Szenvedunk a mas vilagtol es igyekszunk azokhoz a normakhoz igazodni, amit hazulrol hoztunk.
En nem vagyok 56'-os menekult, de el tudom kepzelni, mennyire nehez volt nekik. De oket legalabb nem egy allamilag jol megszervezett kozutalat fogadta.

2016.09.19. 12:28:50

@Sir Galahad: Szerintem te is vágod, hogy a fürdőruha meg a sarija két külön téma. Ez kb. olyan, mintha betiltanád a punkok kakastaréj hajviseletét arra hivatkozva, hogy még a végén bevezetik az anarchiát.

Sir Galahad 2016.09.19. 12:30:15

@Attilajukkaja: "A burkini viselése ugyanis senkire nem kötelező" - írod a hülyeséget. No akkor olvass is, itt egy viszonylag kimerítő leírás arról, hogy hogyan kötelező öltözködnie egy muszlim nőnek - azaz igenis elő van írva nekik, milyen jellegű ruházatot viseljenek és erről nem dönthetnek a maguk akarata szerint. iszlam.com/hittan/tisztasag-az-iszlamban/item/1589-a-muszlim-oltozkodese

Sir Galahad 2016.09.19. 12:33:22

@randomnotexists: Nagyon rossz a példád, a punkok ugyanis nem teszik kötelezővé senkinek a kakastaréj viselését. Ha igen, légy szíves idézd az előírást...

2016.09.19. 12:38:07

@Sir Galahad: Hát vannak kétségeim...

Attilajukkaja 2016.09.19. 13:13:42

@Sir Galahad:
"írod a hülyeséget. "
Te irod a hulyeseget. Akkor most egalban vagyunk?

" itt egy viszonylag kimerítő leírás arról, hogy hogyan kötelező öltözködnie egy muszlim nőnek"
Nyilvan nem a muzulman nokre irtam, hogy pl. a magyar strandokon nem kotelezo a burkini. Ennyire nem tudod ertelmezni a leirtakat? Persze, hogy tudod, csak direkt kotekedsz.
Nem kellene!

2016.09.19. 13:15:24

@Sir Galahad: Igen, közben rájöttem én is, hogy rossz példát mondtam, mert a példám alapján úgy jön le, mintha minden muszlim támogatná a sariát, pedig ez abszolút nincs így.
Egyébként a te logikádat követve, ha vannak olyan nők, akik kényszerből viselik a burkinit, na őket akkor tiltsuk el a strandolástól, mert ez az európai, humanista megoldás. Gratulálok, nagyot léptél a muszlim nők „felszabadítása” irányába.

Sir Galahad 2016.09.19. 13:28:23

@Attilajukkaja: A magyar strandokon persze, hogy nem kötelező. És támogatom, hogy megengedett legyen nálunk is, amint a muzulmán országok nyilvános strandjain sem lesz kötelező a burkini, és megengedett lesz a bikini viselete.

Sir Galahad 2016.09.19. 13:29:22

@randomnotexists: Ne tiltsuk el a strandolástól, csak a burkiniviseléstől. Innentől a többi nem a mi dolgunk.

2016.09.19. 13:39:06

@Sir Galahad: Írták már előttem többen is, úgy látszik nem ért el a tudatodig: A muszlim országokban nem kötelező a burkini. Néhány diktatúrában kötelező, de nem úgy en bloc „a muszlim országokban”.

élhetetlen 2016.09.19. 13:40:30

@Sir Galahad: @Ritkov Halo: Nem jó! Halo azt írta, hogy „Az Öböl-menti országokban mindenhol lehet bikiniben fürödni. A kivétel egyedül Szaúd-Arábia, de a kijelölt, zárt strandokon ott is lehet”. Ebből csak az következne a te elveid alapján, hogy az összes öbölmenti arab nő mehet a nyilvános strandra burkiniben, kivéve ha Szaúd-Arábiából érkezett. Útlevél ellenőrzés a strandon?

2016.09.19. 13:45:25

@Sir Galahad: A kettő gyakorlatilag ugyanaz. Illetve az „a többi nem a mi dolgunk” hozzáállás nagyon gáz, igazi bunkóság. Röhej, hogy ez mellett van képed egyenlő bánásmódról beszélni.

élhetetlen 2016.09.19. 14:01:10

@Sir Galahad: „vezessük be a sariját is”. Nem vezették be a burkini kötelező viselését. „rá lehet kényszeríteni nőket a burkini viselésére”. Az nem kényszerítés, ha valaki a neveltetése, a szokások, a vallása miatt visel valamit. Az a kényszerítés, ha törvénnyel, határozattal arra kényszerítjük őket, hogy vessék le. Csak egy blőd hasonlat. Magyarországon a nők miniben, szűk nadrágban járnak nagyrészt, mondhatjuk, ez az általánosan elfogadott. Most képzeld el, hogy hoznak egy törvényt, hogy ezentúl csak miniben, vagy farmerban mehet a vasárnapi misére az a néni, aki eddig fél lábszárig érő népviseletet hordott. És egy ilyen komment folyamban lenne aki azt írná. hogy, ha nem tetszik neki, akkor nem kötelező kimennie az utcára. Most kb. ezt csináljátok többen, te is olvastad.

élhetetlen 2016.09.19. 14:09:30

@Sir Galahad: „amint a muzulmán országok nyilvános strandjain sem lesz kötelező a burkini„ Mi van? Te csak írsz, nem olvasol? Halo-tól újra: „Az Öböl-menti országokban mindenhol lehet bikiniben fürödni. A kivétel egyedül Szaúd-Arábia „.

Attilajukkaja 2016.09.19. 14:29:06

@Sir Galahad:
"támogatom, hogy megengedett legyen nálunk is, amint a muzulmán országok nyilvános strandjain sem lesz kötelező a burkini, és megengedett lesz a bikini viselete."
Valahol egytertek veled. De csak akor lephetunk fel ezert, ha mar nalunk megengedjuk a burkinit. Vagy ugy gondoltad, hogy ok engedjenek elobb?

Attilajukkaja 2016.09.19. 16:31:39

@élhetetlen:
"Útlevél ellenőrzés a strandon?"
Nem tudom, hogy igaz-e, amit a tobbiek irnak az arab nok bikini viseleterol a sajat tengerpartjukon, de elhiszem, hogy igy van.
Viszont ha igaz, akkor biztosan nem kell nekik utlevel ahhoz, hogy tudjak, mit engedhetnek meg maguknak. Es ezt akkor sem merik megszegni, ha megtehetnek. Nem viszi ra a lelkuk (a kulturajuk, a neveltetesuk, a hagyomanyaik, a felelmeik stb.).

élhetetlen 2016.09.19. 16:57:40

@Attilajukkaja: Ez egy kicsit félresiklott. Galahad azzal jött, hogy akkor fürödhessenek az arab nők burkiniben Európában, ha az európai nők fürödhetnek bikiniben az arab országokban. Erre írtuk többen, hogy Szaúd-Arábiát kivéve fürödhetünk bikiniben. Nem az arab nőkről van szó a saját országukban, hanem hogy csak azt tehessék meg a szokásaiknak megfelelően Európában, amit mi is megtehetünk náluk a szokásainknak megfelelően. Itt jött az, hogy ha én Jordániában, Egyiptomban förödhetek bikiniben, akkor a jordán, egyiptomi nők is fürödhetnek burkiniben, Galahad logikáját követve. Kivéve a Szaúd-Arábiából érkezett nők, mert ott mi nem fürödhetünk bikinibe. És itt jött az útlevél.
„. Nem viszi ra a lelkuk „. Ezt próbálom magyarázni sok kommentben, hogy törvénnyel levetkőztetni valakit, az nagyon durva.

Attilajukkaja 2016.09.19. 17:25:57

@élhetetlen:
"Kivéve a Szaúd-Arábiából érkezett nők, mert ott mi nem fürödhetünk bikinibe. És itt jött az útlevél."
Aha! Mar ertem. Bocsanat, hogy nem olvastam vegig minden kommentet! :o)

"Ezt próbálom magyarázni sok kommentben, hogy törvénnyel levetkőztetni valakit, az nagyon durva."
Abszolut egyetertek!!!

De azokat is megertem, akik a burkiniben a muszlim "fenyegetest" latjak a sajat europai strandjaikon. Megertem oket, mert mindenhol csak ezt halljak, ezzel remisztgetik oket. Engem kiskoromban a nalam 4 evvel idosebb ubokabattyam meg a mumussal remisztgetett, ma biztosan a muszlimokkal ijesztgetik a gyerekeket. Es a felnotteket.
Egy normalis vilagban leszarnank, ki miben jar a strandra. Odaig mar eljutottunk, hogy a monokinin csak kevesen lepodnek meg egy nyilvanos furdozohelyen. De mikor jutunk el odaig, hogy egy burkinis non se akadjon ki senki?
fashionablepeople.files.wordpress.com/2011/07/nuns_ocean_beach_fun.jpg

élhetetlen 2016.09.19. 17:33:24

@Attilajukkaja: Kösz a megértést! (Kevés van belőle).

Attilajukkaja 2016.09.19. 18:40:13

@élhetetlen:
Megint csak bocsanat az elirasokert. Sajnos nem vagyok jo a gyors gepelesben. Termeszetesen unokabattyamat akartam irni. :o)
Amugy meg egy huron pendulunk. Tenyleg ugy tunik, hogy keves van a megerto, tolerans emberekbol. Ez engem kicsit elkeserit. Na jo! Nagyon elkeserit.
Foleg azert, mert en nem vagyok vallasos. Ez nekem persze nem baj. A baj azzal van, hogy magukat keresztenynek vallo emberek viselkednek ugy, mintha sohasem hallottak volna a Biblia tanitasairol.
...De ebbe most ne menjunk bele, mert tul messzire vinne. Embernek lenni es embernek maradni egy Jozsef Attila kotettel is lehet. Ne igaz?

Vlad Tepes a jófiú 2016.09.20. 13:16:17

@Sir Galahad: Igen, az egyetlen ország a több tucat muszlim ország közül, ahol ez van. És???
Mondok valamit, Vatikán városba sem engednek be, egy nőt, ha forrónadrágban és bikinifelsőben akarna bemenni. Tovább megyek: valószínűleg a Bazilikából is kitessékelik azokat, akik hasonló ruházatban akarnak bemenni.
Ha Rómába mész élj úgy, mint egy római! Ismered a mondást? Ha valahova ellátogatsz, tartsd tiszteletben a szokásokat. A templomban levesszük a fejfedőt, ha a Zsinagógát akarod meglátogatni, akkor ott fel kell tenni a kipát, a nőknek meg le kell takarni a hajukat és nem árt, ha a válluk is takarva van.

Ha meghívnak egy eseményre, ahol dress code van, és white tie az előírás, akkor nem fognak beengedni egy sima öltönyben. Mi ebben az olyan csodálatos?

Vlad Tepes a jófiú 2016.09.20. 13:31:52

@Sir Galahad: Csak még egy megjegyzés és kicsit off lesz: egy rakás nő van, akik rühellik, hogy ha stírölik őket a strandon. Vagy azért, mert olyan baszottul tökéletes az alakjuk, vagy azért, mert távolról sem az. Mint ahogy a külön női edzőtermek és szépen futnak, hidd el, hogy nagyon sok európai nő felvenné a burkinit, akiket zavarnak a vizslató férfi tekintetek.
süti beállítások módosítása