Ismerd meg az ENSZ első magyar Ifjúsági Küldöttjét!
2016. október 21. írta: andyou

Ismerd meg az ENSZ első magyar Ifjúsági Küldöttjét!

A Te véleményedre is kíváncsi!

Nem kisebb dologról szeretnénk most beszámolni Nektek, mint hogy 2016 őszén megkezdte próbaévét a magyar ENSZ Ifjúsági Küldött Program, melynek keretében a magyar fiatalok is részeseivé válnak a nemzetközi döntéshozatali folyamatoknak! Az első évben Volom András, a londoni King’s College hallgatója, a Budapesti Nemzetközi ENSZ-Modell Konferencia volt főtitkára tölti be az ifjúsági küldötti posztot,

 

Az Ifjúsági Küldöttek saját országuk 15-26 éves korosztályát képviselik az ENSZ különböző fórumain és aktívan hozzájárulnak hazájukban az ENSZ-szel kapcsolatos, ifjúságot is érintő témák népszerűsítéséhez. Tevékenységükkel előmozdítják az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak teljesülését és aktívan támogatják az ifjúság bevonását az állami döntéshozásba.

Az ENSZ 1981 óta javasolja tagállamainak, hogy a hivatalos delegációk részeként ifjúsági küldöttek részvételét is biztosítsák a nemzetközi együttműködésekben. Magyarország csatlakozását idén április 4-én hagyta jóvá a Külgazdasági és Külügyminisztérium felsővezetése. Az első év rendhagyó lesz: ez a “főpróba”, aminek a célja mindenek előtt az alapok lefektetése, a magyar Ifjúsági Küldöttek ismertségének és elismertségének felépítése, valamint a tapasztalatszerzés.

Az Ifjúsági Küldött New Yorkban!

András első felszólalására október 5-én került sor, az ENSZ Harmadik Főbizottságának nyitóülésén. Beszédében az alulról építkező ifjúsági kezdeményezések támogatásának szükségességét hangsúlyozta. Kiemelte azt is, hogy a hazánk által is adoptált fenntartható fejlődési célokat csak akkor érhetjük el, ha tudatosítjuk a fiatalokban, hogy a szerepük fontos és van joguk beleszólni a jövő menetébe. Ha kíváncsi vagy az első magyar ifjúsági ENSZ küldött beszédére nézd meg az alábbi videónkat! 

Az Ifjúsági Küldött az elmúlt két hétben számos egyeztetésen és programon vett részt, melyek közül kettőnek társszervezője volt. A román Ifjúságügyi Államtitkárral, Andrei Popescuval, és a román ifjúsági küldöttekkel a békés és szoros együttműködés jegyében rendezvényt szervezett az Ifjúsági Diplomácia jövőjéről, valamint német és belga ifjúsági küldött kollegáival az Ifjúsági Küldött Program mélyítéséről és kiszélesítéséről tartott workshopot.

András október 13-án találkozott Ban Ki-Munnal, az ENSZ Főtitkárával, valamint Peter Thomsonnal, az ENSZ Közgyűlésének Elnökével is. A találkozó során mindkét magas rangú tisztviselő arról számolt be, hogy a küldötteknek egyedülállóan fontos szerepe van a fenntartható fejlődési célok megvalósításában, különösen is a társadalom fenntarthatóvá formálásában.

Egy nappal később Ahmad Alhendawival, a Főtitkár Ifjúságért Felelős Különleges Követével tartottak egyeztetést a küldöttek. A beszélgetés alatt terítéken volt az ifjúsági munkanélküliség, a fiatalok részvétele a közügyek megvitatásában és a fenntarthatóság.

András végül javaslatot tett az ENSZ és az ENSZ-szimulációs konferenciák összekötésére is. Ennek próbájaként minden magyarországi ENSZ-szimulációs konferencia eljuttathat egy oldalt az ötleteiből az ENSZ-hez rajta keresztül. A részvétel feltétele mindössze az a plusz áldásos kikötés, hogy a konferencia fél éven keresztül kampányol a hazai fiatalság körében egy fenntartható fejlődési céllal kapcsolatban.

Természetesen a munka nem ér véget New York-ban! András hamarosan megkezdi a tevékenységét Magyarországon is, melynek keretében Ti is találkozhattok majd vele különféle programokon és a nyílt küldötti fórumokon, ahol a magyar fiatalokat érintő legfontosabb problémákat gyűjti össze, hogy hatékonyan képviselhesse az érdekeiteket a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban mind a nemzetközi szinten, mind otthon.

***
Kérdéseidet és ötleteidet küldd el bátran!
hello@hunyouth.hu
További hírekért látogass el Facebook Oldalára,
weboldalára, vagy kövest Instagramon!  

A bejegyzés trackback címe:

https://andyou.blog.hu/api/trackback/id/tr1711827633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása