Szabadnak születtünk
2017. augusztus 11. írta: andyou

Szabadnak születtünk

Idén huszonötödik alkalommal szakít ki a valóságból a Sziget

A Szigetre átszellemülve lép be az ember: a hangulatod fesztiválos lesz, az ütemterved nem létezik, a ruházatod lazább, sőt még a személyiséged is átalakul egy kicsit - felszabadulsz. Idén huszonötödszörre élhetjük át ezt az élményt, néhány jubileumi extrával, de a jól megszokott színpadokkal és a bevált chillező helyekkel, amiket öröm volt újra felfedezni.

sziget4.jpg

Tizenöt voltam, amikor először ellátogattam a Szigetre.

Soha nem felejtem el azt a furcsa érzést, hogy egy fesztiválközösség tagja vagyok, hirtelen megszűnik a tér és idő, és az ember fel-alá csatangol, amerre jól esik, mert nincsenek szabályok, nincsenek határidők és nincs semmiféle kötelességünk sem. Csak a buli van és annak minden velejárója. Akkor, 2004-ben közel hetvenezer fesztiválozó lepte el a helyszínt, és a Sziget történelmének hárommilliomodik látogatója is belépett a „szabadság kapuján”. Azóta sok koncert folyt le a Dunán: a fesztiválnak kb. hatvanszor annyi látogatója van, a nemzetközi fellépők aránya is megnőtt, és Európa egyik legfontosabb kulturális- és zenei eseményévé nőtte ki magát.

Ha Sziget, akkor fenntartható bulizás, amire idén is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők.

A kezdeményezés egyik előrelépése az ivóvíz pazarló használatának visszaszorítása, a Duna vízének felhasználásával – a rengeteg mennyiségű felhasznált vizet idén nem ivóvízből, hanem a Duna vízéből fedezik. Három Recycling Centerben lehet majd a szemetet ajándékokra cserélni és 150 ponton lesz lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. A vendéglátó egységek nem használhatnak eldobható műanyag evőeszközöket, és mostantól a kereskedőknél sem kaphatunk műanyag zacskókat. A különböző környezetvédelmi akciókat ötven önkéntes segíti.

sziget3.jpg

A huszonötödik mókán a rendezvény-design is megújul. A Sziget Art Of Freedom alkotói többek között a gyufa feltalálásának 200. évfordulója alkalmából felhúzott installációval, és UV fényben látható lumineszkáló lényekkel készültek. (Alig várjuk, hogy kiderüljön, pontosan mit takar ez.)
A zenei- és kulturális programok sokfelé repítik el az embert: a nagyszínpad fellépői, mint például a közönség felett repkedő P!nk vagy Macklemore és egyéb nagy nevek mellett, a kulturális programoknak is érdemes utánajárni. Egy-egy nyugodtabb pillanatunkhoz a Klasszikus, Opera és Jazz Színpad például sok kincset rejt, de egyedinek tűnik a Cirque du Sziget, vagy a Hestia Tűztánc is – ez utóbbi a jól megszokott chillező helyünkön, a Cöxpoin-ban tekinthető meg.

sziget1.jpg

Valójában mindegy tehát, hogy huszonötödszörre vagy ötödszörre, de a Sziget még mindig menő, és ikszedik alkalommal is éppúgy jól esik az a pizza vagy fröccs a koncert után, a K híd felé haladva... Másnap délelőtt pedig, a miniatűr strand irányába sétálva, és a sátrak felé bambulva, ezerféle karaktert látunk, ahogy együtt lazulva, felszabadultan, megélik a fesztivált. Talán pont ezért is tud az idei Sziget már a huszonötödik lenni – mert évről-évre ugyanolyan színes és szabad, mindegy, hogy Diákszigetnek, Pepsi Szigetnek vagy Szigetfesztiválnak hívják. Mi már beváltottuk az útleveleinket, valamelyik állomáson biztosan találkozunk!

 

Szerző: Biacsics Bogi

A bejegyzés trackback címe:

https://andyou.blog.hu/api/trackback/id/tr2812654785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása