Sejtelem és titkok, színek és ízek
2016. szeptember 19. írta: andyou

Sejtelem és titkok, színek és ízek

A szesztilalom napjainkban

Félhomály, fáklyaláng, sejtelmes hangok és hangulatok. Így indul az időutazás a szesztilalom idejébe, amikor a társaságokban csak suttogni lehetett az esti kikapcsolódásról, a társasági eseményekről és a finom italokról. A speakeasy bárkultúráról Ódor Andrással, a közeljövőben nyíló Black Swan Bar ötletgazdájával beszélgettünk.

o_dor_1.jpg

Szesztilalom

Nem kezdődött könnyű évtized Amerika életében, mikor a Volstead-törvény 1919-ben úgy rendelkezett, megtiltja az alkoholtartalmú italok előállítását, kereskedelmét, mi több fogyasztását. Kiskapuk viszont akkor is voltak, tilosban járni akkor is a legizgalmasabb dolog volt, és természetesen a tilalom nem apasztotta a finom italok iránti érdeklődést, ezért egyenes volt az út, ami az illegalitás rögös talajára vezetett. Törvénytelen szeszfőzdék, nagyvárosi szervezett csempészet, orvossal terápiás célra felíratott több mint négymillió liter alkohol, melynek érdekessége, hogy nagyjából 80%-ban a whiskey volt a megfelelő gyógyír a páciensek számára. Amennyi hátránya volt, annyi újdonság, érték született belőle: változatos koktélreceptek és a halhatatlan speakeasy hagyományai.

A koktélok története

A koktél kevert italt jelent. Elnevezésének legvalószínűbb oka, hogy a 19. században elegánsnak számított kakastollakkal díszíteni a pohár tartalmát. Első említése 1803-ra tehető, majd 1862-ben adták ki az első, bartendereknek szóló irányelveket és változatos recepteket tartalmazó könyvet ebben a témában. A koktélok népszerűsége a szesztilalom idején lett általános, ugyanis az ízesítés és fűszerezés elfedte a pult alól az italba kerülő alkohol ízét és illatát, így bátran lehetett félnyilvánosan is fogyasztani. Szerencsére a kipróbált és jól bevált receptúrák eljutottak Európába is – hála a kalandvágyó, vállalkozó szellemű bartendereknek és az óceánjáró hajóknak –, így a mai napig hódolhatunk a változatosan kevert italoknak.

A Speakeasy-kultúra

Nem könnyű libabőr nélkül elképzelni, ahogy egy csipkekesztyűs, ondolált hajú, csinos fiatal hölgy a bundaüzletben nézelődve észrevétlenül megragadja a raktár kilincsét, lesüti szemét, majd eltűnik az ajtó mögött – a bundakínálatot bizony könnyedén feledve. Így találta magát valaki a szesztilalom idején a titkos, fesztelen, laza speakeasy bárban.

A kezdetekkor még egymás nappalijába, étkezőjébe hordták össze a maradék vagy egérúton szerzett alkoholos italokat, majd ahogy növekedett az érdeklődés, beköltöztek egy-egy ácsműhely hátsó helyiségébe, egy borbély raktárába és így tovább. Minden talált, jó értelemben szedett-vedett volt. A poharat néhol bögrével helyettesítették, a bútorokat pedig sok esetben csomagolóanyagok újrahasznosításával, ládákból, dobozokból építették, s ha kellett, a néhai nagymama örökségéből egészítették ki. A szesztilalom életre hívott egy máig vérpezsdítő rétegkultúrát, melynek autentikus változatát bárki elérheti napjaink budapesti éjszakájában – ha nyitott szemmel jár.

Budapest, do you speak easy?

Az élmény Pesten nemsokára, Budán pedig már elérhető: egy üvegcsiszoló műhely rejtekében létező bár, ami nincs jelen Facebookon, nem költ marketingre, hanem hagyja, hogy híre szájról szájra terjedjen. Ahol Ódor András és csapata hagyományosan maga készíti a poharakat, ahol az a szép, ha minden egy kicsit patinás és poros. „Itt mindennek története van. Bolhapiacon alkudoztunk vagy a fatelepen válogattunk a barátaimmal azért, hogy minden korhűen működjön. És működik! Az idelátogatóknak minden esetben kedves, kellemes az itt eltöltött idő” – meséli András a varázslatos helyről. „A koktélozást és italkóstolót rengeteg programmal össze tudjuk kötni. Nyáron barbecuezunk, ősszel kürtőskalácsot sütünk, télen készítünk egy kis sült gesztenyét, hogy komplett élményt nyújtsunk. Szeretnek ettől itt az emberek, nagyon otthonosan érzik magukat, nagyokat nevetnek.”

o_dor_5.jpg

Izgatottan mesél közeljövőben megvalósuló terveiről, a jelenlegi budai titkos helyszín nyitott, mindenki számára nyilvános nagytestvéréről. „A pesti bárunknak Black Swan lesz a neve. Már készítem a szervizeszközöket, csiszolom a poharakat. Írógépek bőröndjeiből lesznek a szekrények, magunk tervezzük és varrjuk a kötényeinket – építkezünk. Egy open helyet tervezünk, kulináris élményszerzési lehetőséggel.” A Black Swan bisztrórésze reggelit kínál a vendégeknek reggel hattól. Délután ötig tart majd nyitva, remek ételekkel, különlegességekkel. A bár speakeasy élete hétkor kezdődik, szintén fenséges ételekkel. „Nem tudom, van-e ilyen kategória, de ha nincs, akkor mindenképpen célom megteremteni a Michelin-csillagos barfoodokat”. Minőségi italokkal, egyedi fúziókkal és ízekkel garantálja majd a felejthetetlen speakeasy élményt mindazoknak, akik a Klapka utcában belépnek András novemberben nyíló múltidéző, mégis kortárs bárjába.

Jánoska Rita

 

Coming Soon:
A novemberi &U Magazine-ban hamisítatlan speakeasy koktélrecepteket tartogatunk Nektek!

Fotók: Benkő-Molnár Fanni

A bejegyzés trackback címe:

https://andyou.blog.hu/api/trackback/id/tr2811727287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása