Sziget-evolúció, számokban
2017. augusztus 30. írta: andyou

Sziget-evolúció, számokban

A Diákszigettől a Sziget fesztiválig

Egyszer volt, hol nem volt, létezett egy 90-es évek, és benne rengeteg kazettás magnó, Spice Girls szám, Cindy Crawford poszter, Tetris játék, holdjáró cipő, és egy hatalmas fesztivál-ötlet. Kellett hozzá egy szép tavaszi nap, egy autó, és benne két személy, kiknek neve Müller Péter és Gerendai Károly, akik hazaútjuk során, hosszas tanakodást követően, egy új birodalmat álmodtak meg. Egy olyan birodalmat, amely tökéletes terep a nyaraláshoz, koncertezéshez és kikapcsolódáshoz – mindezt egyszerre, egy közösségé kovácsolódva. Az ötletből hamarosan fesztivál lett, a fesztiválból pedig értékes brand, mely a Diáksziget névvel született, és már akkor 43000 fizető látogatóval, 200 koncerttel, 80 filmvetítéssel és 40 színházi előadással látott napvilágot.

sziget_1.jpg

Teltek-múltak az évek, és a Diákszigetből hatalmas és kincsekkel teli birodalommá alakult, ahol már az első években olyan világsztárok léptek színpadra, mint például az Ignite, az Asian Dub FoundationFaithless, a Guano Apes, és a Kool and the Gang. A „nagy ötlet” kb. hét év alatt világszerte ismert rendezvénnyé vált, és az ezredfordulóra közel 300 ezer látogatót fogadott be. A Sziget ikonikus momentumok helyszíne lett, ahol a hazai és nemzetközi legendák együtt ünnepelték a legnagyobb pillanatokat: a nagyszínpadon koccintott 20 éves fennállására a Tankcsapda, itt köszönt le a Kispál és Borz, és ez volt az az esemény, ahol együtt tudott dübörögni az Ironmaden és a Magyar Dal Napja.

Így teltek-múltak az évtizedek, míg a birodalom egyszer csak jubileumi ponthoz érkezett

Huszonötödik alkalommal nyitotta meg kapuit, és ekkora már felbecsülhetetlen számú kincset őrzött – 103 országból, 452 ezer látogatót köszöntött, 50 nagyobb és 200 kisebb sátrat állított fel, kb. 200 vendéglátóhellyel köszöntötte a látogatókat, és 1300 mobil wc-t sorakoztatott fel az egyhetes bulizáshoz.

sziget_25.jpg

Valahol az Óperenciás tengeren is túl, az Óbudai szigeten, huszonötéve boldogan lüktet egy fesztivál-birodalom. Ez idő alatt több mint 8 millióan járták be, ezúttal 5000 négyzetméternyi színpadnál tombolva, és bár már régen búcsút intettünk a kazettás magnónak, vagy a holdjáró cipőnek, a „szabadság szigete” még mindig nem ment ki a divatból, sőt: egyre intenzívebben dübörög.

 

Nézzétek meg az official aftermovie-t!

 

Szerző: Biacsics Bogi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://andyou.blog.hu/api/trackback/id/tr1712755798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása