Megújulásban a siker?
2016. szeptember 14. írta: andyou

Megújulásban a siker?

Frizuratrendekről és sikeres vállalkozásról Kucsera Zsolttal

dsc_9334.jpgKitartás, szenvedély, kreativitás és fejlődés. Ha ezek a tulajdonságok részét képezik az ember életének (illetve munkájának), akkor elégedettnek és sikeresnek mondhatja magát. Kucsera Zsolt fodrászmester szakmájában ezek a dolgok mind megvannak. Az idevezető útról, valamint az elkövetkező időszak hajtrendjeiről egyaránt mesélt nekünk.

Kezdjük azzal, ami mindenkit folyamatosan lázban tart, ha fodrásszal találkozik:
mi az őszi hajtrend?

Nagyon nagy változásokat már évek óta nem látunk, nincs olyan határozott trendváltás, mint amit régebben megszoktunk. Az egymást követő évszakok trendjei általában egymásra épülnek, a korábbi kollekció jegyeit csak szezonálisan kell változtatni. Az idei évben finomodtak a festési technikák, visszafogottabb, lágy melírokat készítünk, a barna és annak árnyalatai fognak dominálni. A néhány éve divatossá vált kontrasztos, vad átmenetek finomodnak, most a napszívta, természetes színátmenet az irányadó. Pár szezonnal ezelőtt észrevehető lett, hogy a hajakban különböző textúrákat jelenítettünk meg, ez jellemzően megmarad: a kócos, hullámos, most-keltem-fel frizura népszerűsége töretlen. Ez természetes, lágy hullámokat jelent, szemben a megcsinált, nagyon direkt, nagyon határozott formákkal, ugyanakkor e lazább frizurák is pontos, precíz vágások eredményei. Ami még jellemzően vissza-visszatér, az a frufru és változatai – jelenleg a hosszabb és kicsit szélesebb fazon a sláger. De fontosnak tartom az arcformához készíteni a frizurát. Ha megkérdezik tőlem, mi a divat, azt válaszolom rá: az, ami az egyéniséghez igazított, és jól áll.

kucsera1.jpg

Mit ajánlasz azoknak, akik egykicsit bevállalósabb külsőt szeretnének elérni az ősszel?

Nekik mindenképp az élénkebb színeket javaslom. A szivárvány színei közül gyakorlatilag már bármelyiket elkészítik a szakemberek. Véleményem szerint egy pasztell, ezüst árnyalat is elég extrém tud lenni.

Milyen a Te egyéniséged fodrászként? Mit jelent számodra a szakmád?

Ez egy nehéz kérdés, de ha röviden összefoglalom magamban, azt kell mondanom, hogy mindent! 25 év szakmai múlttal a hátam mögött ugyanolyan lelkesen és élvezettel vágom a hajat az utolsó vendégemnek péntek este, mint ha az első lenne hétfőn. Igazából, ha újrakezdhetném, akkor is ezt csinálnám. Pontosan így járnám végig az utam. Mai napig szívből teszem, amit csinálok.                                       

Miről szólt ez az út, mi volt az iránytű, ami vezetett?

Mindig az lebegett előttem, hogy mit szeretnék még elérni az életben, és mi az, amiben még fejlődnöm kell.

Hármas célokban szoktam gondolkodni: a rövid távú, a középtávú és a hosszú távú célokban. Szerintem csak így lehet eljutni valahová – akár magánéletről, akár szakmai életről van szó. Nyilván mindig a realitás talaján kell maradni, de ezt nehéz megítélni: ha tíz évvel ezelőtt valaki odasétált volna hozzám, és csak annyit mondott volna, hogy „Zsolt, a Pozsonyi úton lesz egy szalonod!”, nem hittem volna el, akármennyire is vágytam erre.

Látod, pedig ez sem elérhetetlen, itt vagyunk Pest egyik legszebb utcájában egy csodálatos enteriőrrel ellátott szalonban. Mik voltak az elérhetőnek tűnő célok a pályakezdésedkor?

Amikor elkezdtem fodrászként dolgozni, az volt az álmom, hogy nyitok egy kis fodrászszalont, ahol én dolgozom, mellettem van még egy kolléga, esetleg egy tanuló. Az önállóság hihetetlenül motivált. Aztán ez el is érkezett, kibéreltem az első üzlethelyiségemet, elindítottam a vállalkozásomat. Négy év után nagyobb helyre költöztünk, akkor nyitottam meg a most is meglévő Csanády utcai üzletemet. Ekkortól létezik a Kucsera Hajszalon brand is. Tizennégy évig voltunk ebben az üzletben, de ott is rendszeresen sor került egy kis ráncfelvarrásra, stílusváltásra. Fontos, hogy mindig meg tudjunk újulni – minden szempontból.

Mit gondolsz, a megújuláson túl mi egy mai, jól menő vállalkozás, illetve hajszalon titka? Mik a titkos az összetevők?

A szakmai- és az üzleti menedzsment összhangja, a felzárkózás a fejlődéshez. Ugyanilyen fontos a kollégák korszerű munkakörülményeinek megteremtése, ez vonatkozik az eszközökre és az anyagokra egyaránt. Professzionális termékekkel dolgozunk, a cég folyamatosan fejleszt, újít, így naprakészek vagyunk. Egy progresszív cégnek szüntelenül alkalmazkodnia kell a változáshoz, ismernie kell technológiai újításokat.

Észre kell vennünk, hogy felnőtt egy generáció, aki igényes, a már megszokott reklámok helyett sokkal inkább a közösségi kommunikációra, véleményekre hagyatkozik.

Vannak vendégeink, akik különböző fórumok pozitív kommentjei alapján döntöttek a Kucsera Hajszalon mellett. Mivel számos vendégünk érkezik valamilyen online felületről, ezért a szalonnal kapcsolatos tevékenységek – készletkövetés, vendégek értesítése, naptárkezelés, bizonyos mutatószámok – nyomon követése is online a leghatékonyabb. Amíg létszámilag és helyiségileg is kisebb keretek között dolgoztunk, viszonylag kezelhető volt az ügyfélkör és a termékkészlet, viszont a töretlen növekedéssel ez egyre nehezebbnek bizonyult. Továbbá szükségét láttam a vállalkozás hatékonyságmérésének is, hiszen ez is alapvető eleme az előrehaladásnak, a további gyarapodásnak. Ezért úgy döntöttem, egy külsős csapattal karöltve fogjuk ezt a nehézséget áthidalni, egy hatékony applikáció kifejlesztésével. A program gördülékenyebbé teszi a kollégák munkáját a  naptárrendszernek és a raktárkezelési funkcióknak köszönhetően, valamint a vendégek tájékoztatását is megkönnyíti, az online időpontértesítés és kartonkezelés által. Ez a remek megoldás a Beauty Studio alkalmazás és kiegészítője.

dsc_9220.jpg

Ha elvonatkoztatunk az üzleti résztől, a jól kialakított körülményektől és sikerektől, mi az, ami személyesen téged teljessé és boldoggá tesz?

Már a pályám elején megfogalmazódott bennem, miért is jó nekem a fodrász szakma. Megvan benne minden, ami sikerélményt ad és előrevisz: önkifejezés, kreativitás, megújulás, valami létrehozása – tehát alkotási folyamat, és ami nagyon fontos, hogy közben örömet szerzek másnak. Ez rögtön visszatükröződik, azonnali a visszajelzés, amiből mindig tudok épülni és feltöltődni. Ezek a dolgok tudnak egy embert igazán előrevinni a munkában, így találja meg az örömét, bármibe is vágjon bele. Visszatérve arra, hogy mit jelent ez számomra: tényleg mindent. Mindent. Ez a szakmám, a megélhetésem, a hobbim.

Kucsera Zsolt - fodrászmester - Kucsera Hajszalon

Jánoska Rita, Králik Márta

Powers by Beauty Studio App

A bejegyzés trackback címe:

https://andyou.blog.hu/api/trackback/id/tr7611696717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása